sâmbătă, 19 martie 2011

Jesa

Nu există sărbătoare coreană  căreia să-i  lipsească ritualul venerării strămoșilor și astfel de fiecare dată cînd am prezentat tradițiile sărbătorilor am menționat acest lucru. A venit momentul să detaliem ceea ce coreenii numesc Jesa și din nou să ne uimim de strădania femeilor coreene care în fiecare an petrec cel puțin o zi în bucătărie și se asigură că masa la care strămoșii vor lua parte este bine aranjată și bucatele preparate sunt pe măsura dragostei pe care o poartă pentru strămoși.



Jesa este foarte importantă pentru coreeni. Este una dintre puținele ceremonii tradiționale pe care coreenii le organizează cu sfințenie fără a se ține seama de religia căreia aparțin. Spre exemplu unul dintre motivele pentru care catolicismul a pătruns mai repede în Coreea comparativ cu protestantismul este acela că jesa poate fi organizată de către catolicii coreeni.



 În spatele acestui aranjament se va afla jibang adică o tabletă din hîrtie pe care sunt trecuți strămoșii pentru care a fost organizată jesa. Pentru cazul în care se sărbătorește charye (tipul de jesa organizat de Seollal) ritualurile se petrec pentru strămoșii a patru generații. Sunt trecuți pe tabletă dela cei mai în vârstă la cei mai tineri, de la stînga la dreapta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu