sâmbătă, 19 martie 2011

Janggu

Janggu (janggo sau changgo) sau uneori numit seyogo (tambur in forma de clepsidra) este cel mai utilizat tambur în muzica tradiţională din Coreea. Acesta este disponibil în multe tipuri şi constă intr-un corp în formă de clepsidră cu două capete realizate din piele de animal. Cele două capete produc sunete diferite ca înălţime şi timbru, care, atunci când se cântă la amândouă capetele simultan, se crede că reprezintă armonia dintre bărbat si femeie.






Cele mai vechi înregistrări din istoria Coreei despre un tambur sub formă de clepsidră pot fi gasite inca din timpul domniei regelui Munjong(1047-1084) din Goryeo. În Goryeo-Sa (1451) sau Istoria Goryeo, în capitolul 70, se menţionează că douăzeci de janggu au fost dăruite Împăratului Huizong, pentru a fi utilizate în muzica banchetului regal al Curţii Goryeo în Kaeseong din din timpul dinastiei Song, în anul 1114.


Janggu poate fi folosit pe podea, aşa cum se procedează în muzica tradiţională Sanjo sau poate fi purtat cu o curea pe umăr. Modalitatea folosirii de către artiştii interpreţi ai Janggu diferă de la persoană la alta, de la o regiune la alta şi variază în funcţie de gustul fiecăruia.
 Folosit de kiesaeng

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu