sâmbătă, 19 martie 2011

Dong Yi – Biroul de investigaţii

Chiar a existat un Biroul de investigaţii în Palatul regal, în perioada Joseon?
Am încercat să aflu acest lucru comparând evenimentele din serialul Dong Yi cu înregistrări istorice reale Joseon.
În episodul 12, Dong Yi intră ca 궁관 kung-gwan (doamnă anchetator) şi se alătură doamnelor de la Biroul de investigaţii. Dar, conform înregistrărilor din perioada Joseon, oficial nu exista niciun Birou de investigaţii în Palatul regal. Şi prin urmare, nici un titlu oficial de doamnă anchetator a Curţii.

Organizarea doamnelor de la Curte
Doamnele care lucreau la Curte erau repartizate regelui, reginei, reginei-mame, Prinţului Moştenitor, concubinelor regelui sau concubinei Prinţului Moştenitor. Numărul doamnelor de la Curte, probabil a variat pe parcursul perioadei, dar în conformitate cu înregistrări din timpul domniei regelui Gojong (1863-1907), 100 de doamne îl serveau pe rege, 100 pe regina-mamă, 100 pe regină, 60 pe Prinţul moştenitor şi 40 pe concubina Prinţului Moştenitor.
Ele erau desemnate să lucreze în diferite zone ale Curţii – dormitoare, toalete, camere private etc. În general vorbind, doamnele de la Curte aveau ranguri între 5 şi 8 şi aveau îndatoriri de zi cu zi ale vieţii de la Palat. Doamnele cu cel mai mic rang, 9 erau muzicieni de sex feminin. Apoi, în fiecare zonă a palatului, doamnele de la curte erau numite ca inspectori pentru a verifica pe doamnele de la alte departamente pentru a se asigura că se comportau corespunzător.


Două doamne de la Curte erau numite ca inspectori la Palatul Prinţului moştenitor şi două la cel al regelui şi două la regina-mamă. Dacă probleme morale sau indiscreţii erau descoperite printre doamnele de la Curte atunci inspectorul raporta aceste lucruri şefului Curţii interne 제조 상궁 che cho sang gung 提調尙宮 care anunţa apoi pe regină, regina-mamă, concubine etc. Deci, deşi n-a existat niciun Birou oficial de investigaţii, neoficial au existat doamne inspectori alese în cadrul diverselor departamente dintre doamnele de la Curte şi erau cunoscute ca 감찰 시녀 kam chal shi nyo 監察侍女, care se poate traduce „doamnă anchetator”.

Un comentariu: