sâmbătă, 19 martie 2011

Dansuri în Hwang Jin Yi-Geommu-dansul săbiilor

Primul dans la care vreau să fac referire este dansul săbiilor, cunoscut sub numele de Geommusau Gummu/Kommu. Acest tip de dans este interpretat în costume speciale, cu mişcări de dans şi pe muzică. Dansul este cunoscut pentru graţia dansatorilor. Se pune bază pe mişcarea costumelor, mai exact a mânecilor care trebuie să se mişte în armonie cu mişcările dansatorului. Folosirea simbolică a săbiilor kal păstrează originile milităreşti ale dansului.Geommu a devenit un dans de o frumuseţe rară şi este preţuit ca Proprietatea Intangibilă Culturală Importantă nr.12 a Coreei de Sud.



Se spune că dansul săbiilor îşi are originile din timpul celor trei regate, mai exact este plasat în jurul anului 660. O legendă spune că un tânăr băiat din regatul Shilla, pe nume Hwangchang avea un talent neobişnuit în a dansa cu săbiile în mâini. Talentul i-a adus mare faimă până în regatul duşman, Baekje, aşa că regele acestuia l-a chemat la curtea sa pentru ai vedea talentul. Băiatul a dansat, dar într-un act de mare sfidare, l-a ucis pe regele Baekje şi a fost executat de armata regatului. Poporul din Shilla şi-a exprimat durerea şi respectul faţă de tânăr dansând o imitare a dansului său, şi purtând măşti cu faţa tânarului. Atunci oamenii au denumit dansul Hwangchangmu.
Supravieţuind ca un dans folcloric în timp a suferit modificări, în special în timpul dinastiei Joseon, când a fost rearanjat de curtea regală şi recreat de curtezane (kisaeng). O modificare importantă aplicată de curtezane a fost renunţarea la masca tradiţională. Geommu a rămas un dans de curte sub forma de jinju geommu dar a şi primit statutul de dans al femeilor.
Costumele folosite în dansul săbiilor constau în Kwaeja (o haină), Jeon-dae(o centură/curea) şi Jeon-rip(o pălărie militărească), iar culorile pot fi roşu, albastru, galben, verde sau negru în funcţie de regiune. Săbiile folosite, numite kal, sunt nişte replici, folosite pentru evitarea rănirilor posibile în cazul utilizării unor săbii adevărate. Între lamă şi mâner sunt trei inele, numite kukhwa care scot sunete în timpul mişcărilor.



Cuvântul coreean „geom” înseamnă sabie, iar cuvântul „mu” înseamnă dans, aşadar astfel a primit acest nou nume, după ce în trecut se numea Hwangchangmu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu