joi, 3 martie 2011

Despre Coreea de Sud

Coreea de Sud, oficial Republica Coreea (coreeană 대한민국) este o țară din Asia de Est, cu capitala la Seul, a doua mare metropolă din lume [1] și un important oraș pe plan mondial.[2] Se învecinează cu Republica Populară Chineză la vest, Japonia la est și Coreea de Nord la nord.
Teritoriul peninsulei a fost populat încă din cele mai vechi timpuri[3]. În anul 918 ia ființăregatul Goryeo, condus de dinastia Goryeo, care a continuat să existe până la invazia mongolilor din anul 1258[4]. În secolul al XVII-lea statul este stăpânit de de dinastia chineză a manciurienilor care l-a izolat de lumea externă.

Populația Coreei de sud este de 49.024.737 milioane de locuitori, fiind totodată printre statele cu cele mai mari densități din lume. Populația este compusă în special din coreeni iar minoritățile cele mai mari sunt chinezi hanjaponezi șimongoli. Peste 62% din populația Coreei de sud locuiește la oraș.
Religia: Principalele religii din Coreea de sud budismul și confucianismul. Aproximativ 28% din sud-coreeni sunt creștini. Alte religii importante sunt Chundo Kyoșamanismul(credința în spirite) și taoismul.
Limba: Limba oficială este coreeana. Este o limbă izolată(adică, nu este înrudită genealogic cu nici o altă limbă) chiar dacă unii lingviști consideră că face parte dinfamilia altaică. Este considerată ca find înrudită cu japoneza. Înainte de a avea o scriere proprie era scrisă folosind hanja, ideograme chinezești pronunțate în coreeană. În secolul al XV-lea un sistem de scris propriu, numithangul, a fost inventat de către regele Sejong cel Mare.

Artele

Artele și cultura Coreei a fost puternic influențate de-a lungul anilor de contactul cu China. Budismul,care a dominat viața coreeană din secolul VII până în secolul XII, a influențat mult artele. Multe temple budiste, mănăstiri, morminte sfinte, palate și alte opere de artă ajută la dezvoltarea turismului Coreei de Sud. În timpul dinastiei Koryo au fost construite numeroase opere de artă. Poveștile populare, muzica, poezia și teatrul, toate fac parte din tradiția budistă și confuciană.

[modificare]Muzica

Din divizia a peninsulei, muzica a fost împărțită în două tipuri: muzica traditionala și muzica moderna. Muzica tradițională coreeană numită Hanguk Eumak, s-a dezvoltat în moduri diferite a lungul secolelor și a îndeplinit un rol important în ceremonii și evenimente. Muzica coreeană modernă, numită K-pop(Korea Pop) e un gen muzical ce constă în muzică electronică, hip hop, pop, rock, și R&B originară din Coreea de Sud. Pe lângă muzică, K-pop-ul a evoluat într-o mică subcultură între adolescenții și adulții tineri din Asia de Sud-Est și centrală, rezultând într-un interes larg răspândit în ceea ce privește interesul pentru tendințele cântăreților și trupelor de K-pop.
Principalele posturi de televiziune din Coreea de sud sunt MBCSBS și KBS, ultima dintre ele este televiziunea națională sud-coreeană. Aceste posturi de televiziune au regizat filme și seriale care s-au bucurat de mari succese pe plan internațional. Dezvoltarea industriei filmului s-a dezvoltat după Războiul din Coreea de atunci și până în 1972, filmul său coreean a trăit așa-numita epoca de aur. În ultimii ani, mai multe filme și mai mulți regizori și actori din Coreea de Sud au reușit să obțină premii la festivale internaționale. Filmele și serialele sud-coreene au fost difuzate în mai multe state precum: JaponiaRepublica populară chinezăVietnamRepublica ChinaAustraliaRomâniaBosnia și Herțegovina și Kazahstan.



2 comentarii:

  1. Iti multumesc mult pentru informatiile gasite in acest blog. Le cautam de mult. Stiam ca undeva ele exista si mai stiam ca le voi gasi. Iubesc din toata inima tot ceea ce tine de aceasta tara. Imi doresc sa pot invata si limba coreeana chiar daca aparent noua romanilor ni se pare de nerealizat. Mai imi doresc sa pot ajunge cumva intr-o zi acolo, printre acesti oameni ce poarta in ei acei stramosi cu tot ce tine de ei. Chiar daca documentele istorice ne arata si partea mai putin frumoasa a trecutului, este important ca acum s-a pastrat si gingasia, si candoarea,si umorul si respectul pentru stramosi.S-a pastrat si bunul simt si multe, multe altele ce ma fac sa-mi simt inima tresarind de bucurie. Iti multumesc pentru ca mi-ai astamparat setea de cunoastere de care aveam atat de multa nevoie in aceasta perioada.Cineva imi spunea ca voi ramane singura daca... Am gasit o alta parte minunata a lumii pe care imi doresc sa o descopar.Mi-ai deschis o alta cale.Iti raman recunoscatoare pentru toate informatiile. Sper sa mai vina si altele.SUCCES!!!

    RăspundețiȘtergere