sâmbătă, 5 martie 2011

Istoria

Potrivit coreenilor, primul lor stramos s-a nascut in 2333 IHr. Oamenii de stiinta spun ca teritoriul Coreei a fost locuit prima data in jurul anului 30.000 IHr, cand triburile din centrul si nordul Asiei au gasit aceasta peninsula. Sub presiune constanta din partea Chinei, aceste triburi s-au unit pentur a intemeia un regat, in primul secol. Pana in anul 700, regatul Silla al Coreei avea o cultura proprie si ridica palate, pagode si gradini, influentand si cultura Japoniei. La inceputul secolului XIII mongolii au parjolit regatul Coreei. La caderea imperiului mongol, dinastia Choson a preluat puterea si s-a dezvoltat scrierea coreeana. In 1592 Japonia, urmata de China, a invadat Coreea. Aici s-a mutat dinastia chineza Manchu. Coreea si-a inchis portile catre lumea exterioara, pana in anii 1900.

In 1904 a invadat Japonia, anexand peninsula in 1910. Japonezii au fost conducatori aspri, sentimentul anti-japonez fiind puternic si astazi, in toata peninsula. Miscarile de gherila impotriva japonezilor au avut loc in provinciile din nord si Manchuria. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, SUA a ocupat sudul peninsulei, iar URSS-ul a preluat nordul. Stalin l-a trimis pe Kim II Sung, un tanar ofiter coreean, sa ia in primire transformarea comunista a nordului. Acesta a ajung rapid la conducerea guvernului Coreei de Nord, sfidand planul de alegeri libere a Natiunilor Unite. In Coreea de Sud au avut loc alegeri democrate, iar cand statul si-a declarat independenta, Nordul a invadat. Razboiul a durat pana in 1953 si s-a soldat cu moartea a doua milioane de oameni.

Dupa cativa ani de semi-democratie in sud, legea martiala a fost instaurata in 1972. Urmatorii 15 ani au oscilat intre democratie si lege martiala represiva, culminand cu masacrul celor 200 de studenti in 1980. La sfarsitul anilor 80, protestele studentilor izbucneau in toata tara, acestora alaturandu-li-se si muncitorii. Acestia cereau alegeri democrate, libertatea presei si eliberarea prizonierilor politici. Intr-un act surprinzator pentru toata lumea, presedintele a fost de acord cu toatre pretentiile protestatarilor.

In anul 2000, presedintele Coreei de Sud a facut o vizita istorica in Coreea de Nord, cateva luni mai tarziu fiindu-i acordat premiul Nobel pentru Pace. In decembrie 2001, presedintele Kim al Coreei de Sud a devenit primul lider asiatic ce a vorbit in fata Parlamentului European de la Strasbourg.\















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu