marți, 26 aprilie 2011

Samiljeol (삼일절) – Ziua Independentei

„Miscarea de la 1 martie” sau „Miscarea Samil”, a fost una dintre cele mai vechi manifestatii publice de rezistenta care a avut loc in timpul ocupatiei militare japoneze a Imperiului Coreean. Aceasta zi comemoreaza evenimentul care a avut loc pe 1 martie 1919, zi in care poporul coreean a declarat independenta natiunii lor fata de Japonia si totodata a fost un catalizator pentru stabilirea Guvernului provizoriu al Republicii Coreene (13 aprilie 1919).

Aceasta sarbatoare nationala este foarte speciala pentru coreeni deoarece este aniversarea “Miscarii de Independenta”. Coreea a fost sub dominatia japoneza timp de 36 de ani (1910 ~ 1945). In urma razboaielor cu China si Rusia, Japonia a castigat controlul asupra Coreei, iar in 1910 Coreea a fost anexata Japoniei.
Perioada anilor 1910-1919 a fost numita “perioada intunecata”, datorita represiunilor politice si culturale la care Coreea a fost supusa de catre Japonia. Organizatiile politice au fost interzise, iar dupa 1910 a fost practic interzisa orice intrunire fara permisiune, in prealabil, din partea politiei. Presa, sau ceea ce mai ramasese din publicatiile care nu fusesera interzise conform legii publicarii din 1909, era cenzurata strict, scolile predau limba japoneza ca limba principala, iar limba coreeana ca limba secundara, manualele scolare erau strict cenzurate si ele, de aceea posibilitatile de educatie pentru coreeni erau limitate. Colonistii japonezi aveau dreptul sa fie judecati de catre un judecator, dar coreenii, conform Ordinului 10 (“Seirei 10″) puteau fi judecati de catre un capitan de politie (sau functionar de stat echivalent) pentru incalcari ale legii pentru care pedeapsa prevazuta era o amenda de pana la 100 yeni sau inchisoare de pana la 3 luni. Din decembrie 1912, a fost introdusa pedeapsa cu biciuitul (“chikei”) – administrata insa numai coreenilor – ceea ce a facut ca ura fata de japonezi sa creasca si mai mult.
Intre 1910 si 1918 au avut loc masuratori de teren, iar in cazurile in care proprietatea terenului era nedocumentata sau terenul nu fusese declarat deloc, terenul era nationalizat si cultivatorii erau fortati sa-l inchirieze, arenda fiind de obicei 50% din recolta.
Dupa anexarea din 1910, Japonia a inceput sa construiasca drumuri, cai ferate si porturi si sa prelungeasca liniile telegrafice existente, toate acestea fiind coordonate cu dezvoltarea ce avea loc in Manciuria.
In 1919 rezistenta coreeana, impotriva ocupatiei japoneze brutale, s-a manifestat prin miscarea populara “1 Martie”. Fortele de politie si armata japoneza au inabusit cu forta miscarea, in jur de 7000 de oameni fiind ucisi.

In prezent, in aceasta zi, de Samiljeol, coreenii ridica steagul national, Taegeukgi pentru a slavi monumentul lor.

Miscarea „Miscarea Samil” a dus la o schimbare majora in politica imperiala japonesa fata de Coreea. Guvernatorul japonez, Generalul Hasegawa Yoshimichi si-a asumat responsabilitatea pentru pierderea controlului (desi majoritatea masurilor represive care au condes la revolta au fost puse in aplicare de catre predecesorii sai) si a fost inlocuit cu Makoto Saito. Unele aspecte impuse de statul japonez si considerate inacceptabile pentru coreeni au fost eliminate. Politia militara a fost inlocuita de forta civila, iar libertatea presei, pe atunci limitata, a fost permisa sub termenul „politica culturala”. Femeile au gasit, pentru prima data in Coreea , dupa miscare, noi oportunitati pentru exprimarea opiniilor. Astfel reviste ca Yoja Sin (New Woman) si Kye Yoja (Women’s World) au fost tiparite.

Parcul Tapgol(탑골 공원) a fost primul parc modern din orasul Seul, situat in Jongno-gu. Parcul este sinonim cu „Miscarea de la 1 martie”. Evenimentele din preajma zilei de 1 Martie 1919 au inceput atunci cand 33 de nationalisti coreeni s-au intalnit la restaurantul Taehwagwan din Seul. Initial planuisera sa se reuneasca in Parcul Pagoda, actualmente Tapgol, dar se temeau ca o astfel de intalnire va declansa o revolta. Chiar daca au pus la cale un plan pe ascuns si s-au intalnit la restaurant, mai tarziu, a doua zi, un student coreean citea cu voce tare „Declaratia de Independenta” multimii adunate in parc, dupa ce mai multi cetateni au scris-o si semnat-o.
Parcul Tapgol a ramas unul dintre locurile cele mai semnificative din intreaga tara, din punct de vedere istoric si cultural. Datorita Comorilor Nationale prezente in acest parc este considerata una dintre cele mai cautate si vizitate atractii turistice din oras.
La data de 24 mai 1949, ziua de 1 Martie a fost desemnata sarbatoare nationala in Coreea de Sud.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu